L’edició més internacional del FESTIVAL ALTAVEU

El FESTIVAL ALTAVEU amplia horitzons i enceta nova etapa en la seva edició més internacional. The Flamin’ Groovies, Los Enemigos, Ala.ni, Kadhja Bonet, Maria Arnal & Marcel Bagés i Joana Gomila Folk Souvenir són tan sols alguns noms d’una programació que es complementarà amb activitats divulgatives i propostes familiars. Del 8 al 10 de setembre a Sant Boi de Llobregat. Per ORIOL SERRA.

La proliferació de festivals musicals al calendari estiuenc de casa nostra és tal, que hi ha qui ha arribat a qualificar aquests esdeveniments com les noves festes majors, amb tot el que això implica. Per sort hi ha excepcions, festivals que contemplen el fet musical més enllà de la revetlla, des d’una òptica transversal i a partir de valors afegits com l’intercanvi de coneixement. N’és un molt bon exemple l’Altaveu, una cita degana a Catalunya que des de fa 29 anys aplega a Sant Boi de Llobregat figures de renom tant d’aquí com de fora i, a la vegada, esdevé tota una plataforma per al talent emergent autòcton a través de la seva secció Altaveu Frontera. A la qual cosa cal afegir enguany Altaveu+, una nova secció que engloba activitats familiars, exposicions, una fira de discos i llibres i les habituals projeccions de documentals i xerrades al voltant de l’àmbit musical.

En línies generals, els plats més forts de l’Altaveu 2017 -del 8 al 10 de setembre en diversos emplaçaments de Sant Boi- seran els californians Flamin’ Groovies i els madrilenys Enemigos. Els primers són a dia d’avui molt més que una de les bandes de culte per excel·lència de la passada meitat de segle. Ens trobem davant d’una de les grans institucions -amb totes les lletres- del rock’n’roll i el power pop. Dels autors d’himnes com “Shake Some Action”, que tornen a casa nostra amb nou disc sota el braç, “Fantastic Plastic” (2017), i després d’una llarguíssima absència -molts encara recordem amb amargor la cancel·lació del concert que tenien previst oferir l’any 2014 a la sala Apolo-. Pel que fa a Los Enemigos, ens trobem davant d’una de les màximes institucions del rock en castellà de les passades tres dècades. Una formació que ha sabut conjugar electricitat i ganxo melòdic en àlbums tan rodons com “La cuenta atrás” (1991) o el que a data d’avui és el seu llançament més recent, “Vida inteligente” (2014).

La lletra petita
És clar que en un festival com Altaveu sempre és recomanable mirar més enllà dels grans titulars i fixar-se en una lletra petita que sol anar farcida de notables sorpreses. És el cas, per exemple, d’Ala.ni, una jove britànica amb arrels caribenyes que amb tan sols un disc al mercat ha esdevingut una de les grans revelacions del jazz vocal, motivant comparacions amb tòtems com Billie Holiday. O com Kadhja Bonet, una altra veu d’alçada que es mou per paràmetres com els del soul, el folk, el pop psicodèlic o el mateix jazz. I tot plegat sense oblidar-se de The Limiñanas, ambaixadors del rock més àcid des de la Catalunya Nord, o dels nord-americans OMNI, dinàmic combo d’indie rock encapçalat per l’exDeerhunter Frankie Broyles.

En el terreny autòcton destaca la presència de dues de les veus que més han batallat durant els darrers anys per a renovar la música d’arrel popular a casa nostra. Maria Arnal & Marcel Bagés es van donar a conèixer tot rescatant, deconstruint i reinterpretant tot un seguit de cançons de camp que d’alguna manera s’han acabat fent seves. Un repertori que han ampliat amb composicions pròpies i cites a poetes com Estellés a “45 Cerebros y 1 Corazón” (2017). Coordenades complementàries a les que exploren Joana Gomila Folk Souvenir amb un repertori que s’endinsa en la música tradicional de les Balears per a renovar-la i revitalitzar-la a partir de les seves mateixes arrels. Completaran la programació el jazz de Marco Mezquida Trio, el flamenc de Mariola Membrives -que rendirà tribut a l’“Omega” (1996) de Morente i Lagartija Nick- i, en el marc de l’Altaveu Frontera, les propostes de Linqae, Blackswans, BastanteZelig.

Altaveu+
Un altre dels grans atractius del festival és la secció Altaveu+, que complementa l’oferta de música en directe amb tot un seguit d’activitats divulgatives com poden ser xerrades o projeccions de documentals. Destaca en aquest sentit la presència dels periodistes musicals Jaime GonzaloJordi Turtós. El primer oferirà, des d’una perspectiva crítica, una xerrada al voltant del moviment punk i el seu llegat. El segon moderarà una taula rodona on diversos músics de Sant Boi analitzaran l’evolució de l’escena musical a la població del Baix Llobregat. Cal tenir en compte també la projecció de dos documentals –“We like it like that. The story of Latin Boogaloo” (2014) de Mathew Ramirez Warren, i “I Am Tor” (2015), de Ryan Wise-, la programació de dues exposicions –“Elvis has left the building! 40 anys sense el Rei” i “Tocant al poble”-, la instal·lació d’una fira de discos i llibres i la proposta familiar d’School of Rock.

Festival Altaveu:
Pàgina web