MIXTUR 2017: Divulgació, pedagogia i recerca al voltant de la música contemporània

Lumínico

Lumínico, un dels ensembles internacionals que actuaran al Mixtur 2017.

Torna el festival per excel·lència de música contemporània i avantguardes sonores a la Ciutat Comtal. El MIXTUR celebrarà una nova edició entre els dies 30 de març i 9 d’abril en diversos espais i equipaments de Barcelona, fidel a la seva vocació de divulgar les noves músiques i fomentar-ne el progrés tant des de l’exhibició com des de l’àmbit pedagògic. Per ORIOL SERRA.

Més d’una vintena de concerts, tres instal·lacions sonores, onze classes magistrals i conferències, i dues taules rodones, tot plegat repartit al llarg d’una setmana i mitja i en diversos espais de Barcelona -si bé amb l’entorn de Fabra i Coats com a centre neuràlgic-. Són les xifres amb què s’ha presentat enguany el festival Mixtur, cita de referència a casa nostra de la música contemporània en la seva vessant més avançada i experimental. Un punt de trobada interdisciplinari que, més enllà de les xifres, marca la diferència a partir d’intangibles i valors afegits com poden ser la seva vocació divulgativa i el seu compromís amb els camps de la pedagogia i la recerca.

El tret de sortida oficial del Mixtur 2017 tindrà lloc el proper 30 de març, amb un programa que s’allargarà fins al 9 d’abril i on la descoberta de noves tendències musicals anirà lligada al foment de la nova creació i la investigació tant en el propi terreny musical com en el de l’art sonor. Dos pilars als quals cal sumar el caràcter didàctic d’una programació que defuig l’elitisme per a acostar tot un món encara semidesconegut a un públic inquiet i curiós però en cap cas exclusiu. Precisament amb l’ànim de reforçar aquest tercer pilar, una part fonamental de la programació la conformen activitats vinculades amb la formació i amb l’intercanvi de coneixement.

Entre els plats forts de la programació d’enguany s’hi troben obres capitals rarament interpretades prèviament a casa nostra, cas de “Professor Bad Trip Lesson I” de Fausto Romitelli, “String Quartet No.2” de György Ligeti o “Treize couleurs du soleil couchant” de Tristan Murail, als quals cal afegir sis encàrrecs que el festival ha realitzat de forma expressa a compositors com Ramon Humet, Abel Paúl, Eduard Resina o Fernando Villanueva. També cal destacar la presència de reconeguts ensembles internacionals com Neue Vocalsolisten Suttgart, Proxima Centauri, Lumínico o Drumming GP, a més de nous valors de l’escena contemporània com The Black Page Orchestra, CHDC, Quartetto Maurice, Kommas Ensemble o el col·lectiu weltAusstellung.

Un any més, les seleccions de música escrita es complementaran amb instal·lacions d’art sonor i diversos espais dedicats a la improvisació. Destaca en aquest darrer camp la presència dels barcelonins Freenètics, un trio que s’està obrint camí a marxes forçades entre les avantguardes de la Ciutat Comtal, o del reconegut contrabaixista britànic Barry Guy, que actuarà acompanyat del percussionista Ivo Sans i el clarinetista Joachim Badenhorst a la sala Jamboree. Pel que fa a l’agenda pedagògica, s’articularà enguany al voltant de quatre tallers -Composició, Improvisació, Direcció i Interpretació- que impartiran professors de primera línia internacional com Christophe Havel, Wofgang Heiniger, Hèctor Parra o el citat Barry Guy, entre d’altres.

Més informació:
Mixtur  /  Pàgina web