ELEKTRO HAFIZ: “El krautrock va ser un dels motius pels quals em vaig instal·lar a Colònia”

Elektro Hafiz

Expandint consciències – Foto Tanja Anlauf.

Elektro Hafiz és el pseudònom de Damir Kerem, un veterà músic turc resident a Alemanya i un dels màxims exponents d’allò que algú va anomenar Anatolian Rock -l’adaptació de gèneres occidentals com el folk-rock o la psicodèlia a la tradició musical turca-. L’any passat va publicar el seu primer disc en solitari (Guerssen Records), un treball homònim que presentarà a Barcelona en el marc del festival Músiques Disperses (MUD). Serà el proper 18 de març a la sala BARTS. Parlem amb ell de l’àlbum en qüestió i de com la música pot ensorrar les barreres que aixeca l’home. Per ORIOL SERRA.

*La seva música és plena de contrastos, especialment quan s’escolta des d’una perspectiva occidental.
Habitualment toco el saz, un instrument que de per si resulta molt diferent de la majoria d’instruments occidentals.

*Quina música escoltava de petit i d’adolescent, a Turquia?
Les meves principals influències sempre han estat i segueixen essent la psicodèlia i la música arabesca.

*Què el va motivar a abandonar el seu país natal i establir-se a Alemanya?
El meu estil musical no era del tot acceptat a Turquia, per tant em resultava molt difícil viure de la música. A més, la situació política es complicava per moments, per la qual cosa vaig decidir-me a venir a Europa.

*Va ser fàcil reprendre la seva carrera musical després d’aquest canvi
No va ser gaire complicat. Com que ja portava temps fent música, tenia molts contactes i amics a l’escena underground.

*La majoria d’artistes que s’instal·len a Alemanya ho fan en ciutats com Berlín o Leipzig, però vostè va optar per Colònia. Per què?
Potser pel fet de trobar-se al centre d’Europa, Colònia té una escena musical molt eclèctica. S’hi pot escoltar rock, psicodèlia, hip hop, reggae, electrònica, jazz, clàssica i també krautrock, un gènere que sempre m’agrada reivindicar. El krautrock és una de les meves grans fonts d’inspiració, una escena que va començar-se a gestar a Alemanya poc després de la Segona Guerra Mundial i de la qual encara perdura la influència a data d’avui. Colònia és un dels seus epicentres, i aquest va ser un dels motius pels quals m’hi vaig voler instal·lar.

*Precisament, la seva música incorpora elements de molts estils diferents, entre ells la psicodèlia, el funk, el dub i fins i tot el hip hop.
La música no té barreres, a mi m’agrada incorporar tot allò que em passa pel cap i crec que sona bé. Vinc d’Istanbul, una ciutat molt gran i caòtica on s’han barrejat totes les cultures possibles: la gent dels pobles petits, la del gueto, la gent urbana, la de l’est i la de l’oest. Vaig créixer enmig de tot això, ho porto a dins i influeix la meva música.

*Està al corrent de la música que es fa ara mateix a Turquia? Hi ha cap artista que ens pugui recomanar?
I tant que sí! Podria recomanar moltíssims artistes, ara mateix em vénen al cap Grup Ses, Derya Yildirim i Grup Simsek.

*Al llarg del darrer any hi ha hagut moviments preocupants a la política turca, com els arrestos de periodistes i opositors al govern d’Erdogan. Com ha afectat tot això a l’escena musical?
Tots aquests fets han tingut un gran impacte en la música. Molts concerts i festivals s’han hagut de cancel·lar, hi ha menys esdeveniments duent-se a terme. Però no és tan sols a causa de la situació política: el terrorisme també suposa una amenaça molt greu a Turquia.

*Al llarg dels darrers anys hem pogut observar com diversos moviments i partits xenòfobs i d’extrema dreta es feien forts en diversos països europeus, com per exemple Pegida a Alemanya. La música pot esdevenir una eina efectiva a l’hora de combatre el racisme i el fanatisme?
Crec que sí, però cal anar en compte perquè tant es pot influir en un sentit com en l’altre. Crec que el més important és mantenir la ment oberta, i per això no cal escriure textos explícitament polítics. A la meva música barrejo molts elements d’estils diferents i fins i tot distants, i això sorprèn a molta gent. Quan l’escolten, els obre la ment a noves perspectives i els fa molt feliços, la qual cosa em sembla fantàstica.

Més informació:
Elektro Hafiz  /  Bandcamp  /  MUD