Un documental aporta llum a la figura de HOWARD BROOKNER

És sens dubte un dels noms maleïts del cinema nord-americà. Un pioner en tots els aspectes, precursor del cinema independent i contemporani d’Spike Lee i Jim Jarmusch. La trajectòria de Howard Brookner va ser tan breu com intensa, interrompuda de manera fulminant per la SIDA que se’l va emportar ara fa gairebé tres dècades. A la seva filmografia hi van destacar títols com “Burroughs: The Movie” (1983), fidel retrat de la figura de William S. Burroughs, o la comèdia “Bloodhounds of Broadway” (1989), protagonitzada per Matt Dillon i Madonna. Quan aquesta última cinta es va estrenar al Festival de Cannes, el seu autor portava tres setmanes mort. Semioblidat des d’aleshores, el seu nebot Aaron Brookner s’ha proposat recuperar-ne la figura i la memòria amb un documental que té com a punt de partida una altra recerca, la que el jove Brookner va realitzar al voltant del film sobre Burroughs. “Uncle Howard” (2017) suposa doncs un viatge apassionant a l’univers personal d’un cineasta irrepetible, però també a una Nova York salvatge i actualment en perill d’extinció.